EN English

Ólomsavas akkumulátorok Típusai

I, FOLYADÉKOS akkumulátorok

A Folyadékos (VLA) akkumulátorok a működéshez szükséges elektrolítot folyékony formában tartalmazzák. Ez az, ami savgőz formályában távozik az akkumulátorból, ezért desztilált vízzel folyamatosan után kell tölteni.

Előnye:

Hátrány:

Típusai:

II, Zárt (VRLA= Valvue Regulated vagyis szeleppel szabályozott) akkumulátorok

Ezen akkumulátorok közös jellemzője, hogy az elektrolitot valamilyen anyagban felitatták, ezáltal gondozásmentessé téve a telepeket. Általában probléma, hogy ezek az akkumulátorok érzékenyebbek a túltöltésre (hibás töltés esetén a biztonsági szelepek kiengedik a folyadékot, ami nem pótolható). Ennek ismétlődésével az akkumulátor kiszáradhat.

A, ZSELÉS VAGY GÉLES AKKUMULÁTOROK

Ahogy a neve is mutatja, a zselés akkumulátoroknál, a folyékony elektrolitot egy zselés anyagban itatják fel. A zselés anyag szerkezete miatt ezek az akkumulátorok ciklikus használatra alkalmasak.

Előnye:

Hátránya:

B, AGM AKKUMULÁTORK

Az AGM az újabb technológia, amelynél a megfelelő működéshez elengedhetetlenül szükséges elektrolit mennyiség a pozitív és negatív rácsok között elhelyezkedő üvegszövet szeparátorban van felitatva, így akadályozva meg, hogy elektrolit távozzon az akkumulátorból. A túlnyomás ellen egy egyirányú biztonsági szelep nyújt védelmet, amely túlzott belső nyomás esetén a gőzt a szabadba engedi.

Tehát a géles akkumulátorhoz képest a különbség elsősorban a szeparátor anyagában van. Az üveggyapot szeparátor sokkal kisebb belső ellenállást eredményez, ami rendkívül nagy indítóáramot (és gyorsabb tölthetőséget) eredményez, ugyanakkor a ciklikus használatra még kevésbé alkalmas. Ezek a folyadékos akkumulátornál említett szabadidős akkumulátorok zárt verziói kb. 250-es ciklusszámmal. Ugyanakkor a speciális szerkezetnek köszönhetően azoknál sokkal nagyobb indítóáram leadására képesek (ezért sokszor autók indítóakkumulátoraként is használták), és nem érzékenyek a rázkódásra sem.

C, Ebbe a technikai környezetbe robbant be a ZENITH akkumulátor, mely az AGM technológián alapszik, viszont speciális anyagok használatával kiküszöbölték a hagyományos AGM akkumulátorok hátrányos tulajdonságait. Sikerült kifejleszteniük abból egy valódi mélyciklusos típust.

A mélyciklusú akkumulátor sorozat előnyei a következők:

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy forradalmat csinált az akkumulátorok piacán, hiszen a zárt akkumulátorok előnyeit sikerült ötvözni a savas akkumulátorok strapabíróságával! A siker nem is maradt el: Nyugat-Európában a komoly ciklikus használatot igénylő szektorokban rohamosan állnak át ezeknek az akkumulátoroknak a használatára. Így pl. több nagyteljesítményű elektromotorgyártó mellett a MinnKota motorok kizárólagos forgalmazója Ausztriától, Németországon át Hollandiáig, Golf autó gyártók (Oxland Yamaha, Laackmann Melex, LEM Cars, Duchell E.ZG.O…) vagy tisztítógép gyártók. (Comac, Gansow, Baudion…).

A rendelkezésre álló technológiával a Zenith 3 különböző célú termékcsaládot hozott, melyek felhasználási módjai a folyadékos akkumulátornál tárgyalt háromhoz hasonlít.

Típusai:

Tudástár

Hírlevél