EN English

Tények és tévhitek az akkumulátorokról

Olcsó vagy drága?

Akkumulátoraink kapcsolatban 2 állítást halottam már: Az egyik, hogy rendkívül olcsó, a másik, hogy kissé drága... és mindkettő igaz! A Különbség annyi, hogy az olcsóságon hitetlenkedők tisztában voltak a teljesítménnyel és az élettartammal, míg utóbbi kritikus csupán az árlistát futotta végig.

Akkor lássuk 1 számpéldán: Ha egy szintén teljesen gondozásmentes hagyományos AGM akkumulátorhoz hasonlítjuk a mélycilusú meghajtó akkumulátor sorozatot, a következő eredményt kapjuk: A hagyományos AGM akkumulátor kapacitásának 50%-a használható és emellett élettartama kb 200-250 ciklus.(Ez utóbbi a legoptimistább gyártó által megadott adat.) Egy Zenith DC meghajtó akkumulátor ugyanekkor 75-80%-ig kimeríthető, és 650-700 cilust is elvisel. Mit jelent ez?

50%-kal több energiát azonos súly esetén ÉS 3 X hosszabb élettartamot! Tehát egy ugyanakkora Mélyciklusú Zenith akkumulátorral 50-60%-kal többet lehet hajózni az elektromos motorral (többet lehet menni golfautóval stb..) egyetlen feltöltéssel! Addig használhatjuk ezt az 1 akkumulátort, amíg a hagyományos telepből már a harmadikat is kidobnánk.

Megér ez maximum 40%-os felárat? Az osztrák,német és holland horgászok szerint egyértelműen. Ön szerint? Természetesen kisebb kimerítés mellett az élettartam tovább nő. Így pl. 65%-is merítés mellett a ciklusszám minimum 800-900. (Ez az a színt ameddig egy hasonló árú,de géles akkumulátor lemeríthető károsodás nélkül max. 500 alkalommal.)

Mit jelent az akkumulátorokon jelzett AH és miért fontos ez?

Az Amperóra (AH) az akkumulátor kapacitását (energia tároló-képességét) jelenti. 10 Amperóra egyenlő 10 A áramerősség 1 órán keresztüli leadásával, vagy 100A áramerősség 6 percen keresztüli leadásával. Tehát, ha egy fogyasztó 100A-t vesz fe, és azt 6 percen keresztül üzemeltetjük, akkor az Amperóra-igény 100 (amper) × 0,1 (óra) = 10 Ah. Ciklikus és indító akkumulátorok Ah-kapacitása hazánkban általában 20 órás periódusra vonatkozik. Ez azt jelenti, ha egy akkumulátor 100 Ah-ás, akkor az 5A-t tud leadni 20 órán keresztül úgy, hogy az akkufeszültség nem csökken 10,5V alá.

Miért van szükség a 20 órás periódusra vonatkoztatni? Hogy lehet összehasonlítani a különböző telepeket?

Erre a Peukert-effektus miatt van szükség. A Peukert-érték közvetlenül összefüggésben van az akkumulátor belső ellenállásával. Minél magasabb az akku belső ellenállása, annál nagyobb a kisütés/töltés közbeni veszteség, különösen nagyobb áramerősségnél. Ez azt jelenti, hogy minél gyorsabban sütünk ki egy akkumulátort, annál kisebb az Ah-értéke (kapacitása). Ellenben minél lassabban sütjük ki az akkumulátort, annál nagyobb annak kapacitása. Ez azért lehet fontos, mivel néhány akku-gyártó 100 órás periódusra adta meg a kapacitás (Ah) értéket, amely így szebb fényben tünteti fel az adott akku típust.

Általában a kisütési idő mellett zárójelben látható az, hogy hány órás kisütésben adja le az akkumulátor, de – talán nem véletlenül – a szokásostól eltérő 100 órában megadott AH mellé nem szokták semmit írni, így a tájékozatlan felhasználó könnyen becsapva érezheti magát később. A ciklikus használatra (vagyis arra, hogy részben vagy teljesen lemerítjük) tervezett akkumulátorok onnan is könnyen felismerhetők, hogy az akkumulátorokon és/vagy az adatlapokon 5 órás kisütési adatokat is feltűntetik, hiszen aktív használat mellett ez sokkal életszerűbb lemerítési idő, mint a 20 órás. Véleményünk szerint a valóságban ez is inkább maximum időnek tekinthető, hiszen egy akkumulátorral táplált elektromos gép meghajtásakor sokszor 2-3 vagy akár 1 óra alatt is lemerülnek az akkumulátorok. Sokat elmond egy akkumulátorról, ha ilyen adatok egyáltalán nem is hozzáférhetőek.(Egyszerűen azért, mert nem erre tervezték…) A Zenith Mélyciklusú akkumulátorok mindegyikéről elérhető részletes és hivatalos mérési eredmények a pár az 1-2 órás merítéstől a néhány percesig, sőt akár néhány másodpercesig is. Sőt néhány jellemző Amper terheléssel kisütési diagramot is láthatunk.

Élettartam

Egy akkumulátor élettartamát nagy mértékben befolyásolja a gondozása. Ez az, ami egy laikusnak problémás és érthetően megterhelő. Éppen ezért mi kizárólag a zárt, teljesen karbantartásmentes akkumulátorokat ajánljuk. Itt egyetlen feladat van: Amint lehet töltsük fel az akkumulátort árammal! Amihez Zenith nagyfrekvenciás automata töltő esetén nincs másra szükség, mint egy 220V-os aljzathoz való csatlakoztatásra és annak ellenőrzésére, hogy a töltés valóban megtörténik. (Ez a ledek felvillanásával egyértelmű.) Ráadásul a Zenith akkumulátorok önkisülése rendkívül alacsony, így ha egyszer fel vannak töltve, használaton kívül nem szükséges 1-2 hetente sem tölteni. (Kivétel: alacsony hőmérséklet!) A Zenith akkumulátortöltők hosszabb távon is folyamatosan nyugodtan töltésen hagyhatók, mivel a számítógépes vezérlés kondicionálja az akkumulátort.) Éppen ezért nagyfokú hanyagság kell ahhoz, hogy egy ilyen akkumulátor tönkremenjen. Vagyis az élettartama minimális gondosság mellett a szokásos 1-2 helyett 6-7 év.

Tudástár

Hírlevél